Ouders

Tieners krijgen te maken met allerlei verleidingen. Voor de meeste ouders is het lastig om het alcoholgebruik van hun kind in de gaten te houden. Kinderen drinken gemiddeld drie keer zoveel alcohol dan hun ouders denken. Hoe ga je hier mee om? Als kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, verandert er veel in hun leven. Ze krijgen andere interesses en hun vriendengroep verandert. Ze zijn nieuwsgierig en willen experimenteren met van alles en nog wat. Alcohol en drugs horen daar soms ook bij.

Leeftijdsgrens 18 jaar

Alcohol en tabak mag vanaf 1 januari 2014 alleen nog aan volwassenen verkocht worden. Rijksoverheid heeft de leeftijdgrens op achttien jaar gesteld, omdat de afgelopen jaren duidelijk is geworden dat het gebruik van alcohol en tabak extra schadelijk is voor de gezondheid van jongeren. De ontwikkeling van de hersenen kan verstoord raken en wie al jong begint met roken en drinken, heeft bovendien meer kans om later verslaafd te raken.

Wat betekent dit voor jongeren?

Als uw kind alcohol bij zich heeft in een openbare ruimte, kan uw kind een boete krijgen. De politie of een toezichthouder van de gemeente kan deze boete uitdelen. Voor tabak geldt dat alleen verkopers strafbaar zijn als zij tabak aan jongeren onder de 18 jaar verkopen. Jongeren met tabak bij zich worden zelf niet strafbaar gesteld.


Campagne 'Zien drinken, doet drinken'

Het lijkt zo onschuldig; als volwassene een biertje drinken in het weekend of ‘s avonds een wijntje inschenken in het bijzijn van kinderen. Veel volwassenen zijn zich niet bewust van het feit dat dit invloed heeft op hoe kinderen naar alcohol kijken. Want: zien drinken, doet drinken.

Vandaar dat GGD Fryslân meedoet aan de campagne ‘Zien drinken, doet drinken’. Doel van deze campagne is volwassenen bewust te maken van hun voorbeeldfunctie wanneer ze alcohol drinken in het bijzijn van kinderen. Kijk de onderstaande digitale ouderavond voor meer informatie over de voorbeeldfunctie van ouders, vrienden en omgeving. 


Podcast over comadrinken

Benieuwd naar het waargebeurde verhaal van Trientsje over haar ervaring met teveel alcohol en welke impact het heeft op vrienden en het gezin? Luister dan naar de podcast Alcohol to the Max.

Pratenmetuwkind.nl

Praten met uw kind is een cursus waarin je leert wanneer je over roken, alcohol en blowen kunt praten met je kind en wat je dan kunt zeggen. Je leert tips om met je kind over moeilijke onderwerpen te praten en ruzies op te lossen.

Bezoek de website

Niet voor NIX

Herken je dat? Wanneer je je kinderen vraagt om iets te doen, is het soms net alsof je tegen een muur praat. Het lijkt er misschien niet op, maar wat je zegt maakt wel degelijk verschil. Ook als het om NIX gaat. Want wanneer je afspraken met je kinderen maakt over het niet gebruiken van alcohol en tabak, is de kans groter dat zij zich hieraan houden. Je doet het dus niet voor NIX. Op Nix18.nl vind je o.a. tips & ervaringen van andere ouders.

Bezoek de website
Bekijk de video's over praten met tieners

Alcoholinfo.nl

De risico’s van alcohol zijn voor jongeren groter dan die voor volwassenen. Maar hoe ga je hier als ouder mee om? Op deze site kun je meer lezen over over alcohol en opvoeding. Je kunt ook veelgestelde vragen lezen over alcohol en opvoeding of bellen met de alcoholinfolijn (0900 500 20 21, € 0,10 p/m).

Bezoek de website

Jouwggd.nl

Deze website is niet voor ouders, maar voor jongeren! Hier vind je alles wat je wilt weten over je gezondheid. Je kunt er ook informatie vinden over alcohol en drugs. Al je vragen kun je direct via de chat of mail stellen. 

Bezoek de website