Ouders

Tieners krijgen te maken met allerlei verleidingen. Voor de meeste ouders is het lastig om het alcoholgebruik van hun kind in de gaten te houden. Kinderen drinken gemiddeld drie keer zoveel alcohol dan hun ouders denken. Hoe ga je hier mee om? Als kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, verandert er veel in hun leven. Ze krijgen andere interesses en hun vriendengroep verandert. Ze zijn nieuwsgierig en willen experimenteren met van alles en nog wat. Alcohol en drugs horen daar soms ook bij.

Leeftijdsgrens 18 jaar

Alcohol en tabak mag vanaf 1 januari 2014 alleen nog aan volwassenen verkocht worden. Rijksoverheid heeft de leeftijdgrens op achttien jaar gesteld, omdat de afgelopen jaren duidelijk is geworden dat het gebruik van alcohol en tabak extra schadelijk is voor de gezondheid van jongeren. De ontwikkeling van de hersenen kan verstoord raken en wie al jong begint met roken en drinken, heeft bovendien meer kans om later verslaafd te raken.

Wat betekent dit voor jongeren?

Als uw kind alcohol bij zich heeft in een openbare ruimte, kan uw kind een boete krijgen. De politie of een toezichthouder van de gemeente kan deze boete uitdelen. Voor tabak geldt dat alleen verkopers strafbaar zijn als zij tabak aan jongeren onder de 18 jaar verkopen. Jongeren met tabak bij zich worden zelf niet strafbaar gesteld.


Knipsel7klein.png

Uwkindenalcohol.nl

Vind je het lastig om te praten met je kind over het gebruik van alcohol? Op deze site vind je o.a. tips voor een goed gesprek met je kind, maar ook meer informatie over de gevolgen van alcohol op een tienerbrein.

Bezoek de website Bezoek de website

Knipsel8klein.png

Hoepakjijdataan.nl

Drinken, roken, blowen: opgroeiende kinderen krijgen te maken met allerlei verleidingen. Ook zijn ze hun eigen wensen en grenzen in liefde en seks aan het ontdekken. Als ouder kun je jouw kind helpen om weerbaar te worden en goed om te gaan met deze verleidingen. Wat en hoe je dat kunt doen, vind je op deze website

Bezoek de website Bezoek de website

Logo-kleur-paars.jpg

Niet voor NIX

Herken je dat? Wanneer je je kinderen vraagt om iets te doen, is het soms net alsof je tegen een muur praat. Het lijkt er misschien niet op, maar wat je zegt maakt wel degelijk verschil. Ook als het om NIX gaat. Want wanneer je afspraken met je kinderen maakt over het niet gebruiken van alcohol en tabak, is de kans groter dat zij zich hieraan houden. Je doet het dus niet voor NIX. Op Nix18.nl vind je o.a. tips & ervaringen van andere ouders.

Bezoek de website Bezoek de website
Bekijk de video's over praten met tieners

Knipsel9klein.png

Alcoholinfo.nl

De risico’s van alcohol zijn voor jongeren groter dan die voor volwassenen. Maar hoe ga je hier als ouder mee om? Op deze site kun je meer lezen over over alcohol en opvoeding. Je kunt ook veelgestelde vragen lezen over alcohol en opvoeding of bellen met de alcoholinfolijn (0900 500 20 21, € 0,10 p/m).

Bezoek de website Bezoek de website

Op deze website gebruiken we cookies