Campagnes

Nuchtere Fries ondersteunt bij het uitzetten van de landelijke campagnes. Een paar voorbeelden zijn de campagnes van NIX18, Zien drinken doet drinken en IkPas.

NIX18

NIX18 is de beste bescherming voor kinderen. Dat vinden de meeste ouders. Maar pubers blijven pubers, ze zoeken nou eenmaal de grenzen op. Hoe kun jij als ouder het gesprek aangaan met je kind? Je hebt namelijk meer invloed dan je denkt. Op deze site helpen we je met tips en ervaringsverhalen van andere ouders.

Zien drinken doet drinken

De campagne ‘Zien drinken, doet drinken’ is bedoeld voor opvoeders. Met deze week wil de Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN) ouders bewust maken van het feit dat hun drinkgedrag medebepalend is voor het toekomstig drinkgedrag van hun kinderen.

Het doel is tweeledig:

☑️ voorkomen dat kinderen voor hun 18e alcohol gaan drinken.

☑️ als ze na hun 18e gaan drinken, niet te veel gaan drinken en problemen krijgen waar nare gevolgen aan zitten.

Het is belangrijk dat opvoeders zich bewust zijn van hunvoorbeeldfunctie wanneer ze alcohol drinken in het bijzijn van kinderen. Dat kinderen van alles kopiëren is vanzelfsprekend. Het is goed om hierbij stil te blijven staan. Uit onderzoek blijkt dat kinderen al vanaf twee jaar een beeld vormen van hoe ouders met alcohol omgaan. Dus: het voorbeeldgedrag van ouders, maar ook van andere familieleden (ook oudere kinderen), doet ertoe!


Goed nieuws, want opvoeders hebben meer invloed dan ze denken. Door geen alcohol te drinken in het bijzijn van kinderen en jongeren verklein je de kans dat ze (al jong) gaan drinken. Hoe later jongeren gaan drinken, des te beter.

Het advies van deskundigen is om rekening te houden met de alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad:Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

Zien Drinken Doet Drinken - Zien Drinken, Doet Drinken

 

IKPas
Je kent het wel. Dat gevoel, net na een iets-te-gezellig feestje. Of juist als je net besloten hebt om een marathon te gaan lopen. Dat moment dat je denkt: ‘Nu is het tijd voor een alcohol-pauze’. En jij bent al goed bezig, want je hebt de eerste stap naar minder alcoholgebruik gezet door hier te zijn. Op welk moment je het ook bedenkt, jij bepaalt wanneer je meedoet aan IkPas en je alcoholgebruik een maand op pauze zet, ook na Dry January.

IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Je wordt je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend.

We vragen je niet om nooit meer alcohol te drinken, maar om je alcoholgebruik even op pauze te zetten.

Wil je meedoen met IkPas? Start nu met jouw alcoholvrije periode door aan te haken bij één van de bestaande pauzemomenten, of plan je eigen pauze. Jij bepaalt. Inschrijven kan tot en met de 7e van elke maand.